24 d’ag. 2012

Dear Fiat,

Dear Fiat,

Vorrei dirvi una cosa:

1.- Perquè El tub de la benzina passa per darrera del pas de roda, en un vehicle comercial, que acostuma a anar sobrecarregat? El problema més recurrent que ha aparegut durant el trajecte ha estat el forat causat
al tub de recirculació de la benzina degut a un disseny poc previsor.

Contra tot el que es pot suposar, els passos de roda darrers esquerre i dret són diferents. L'esquerre, al no tenir tub de benzina, és més gran, per tant, no presenta cap problema. En canvi, el costat dret, al tenir el tub de benzina, és més petit i redueix el possible recorregut de la suspensió en cas de compressió per qualsevol irregularitat del terreny (cosa habitual en el Mongol Rally).


Així doncs, amb un forat al pas de roda i al tub de benzina, enmig del desert del Turkmenistan, hem hagut de buscar un tros de placa metàl·lica (probablement llautó) en un abocador al desert, tallar-la per fer-la encabir i foradar-la amb ajuda d'un cargol rosca-xapa i una pedra. Per fixar-la amb brides a la xapa del Fresnel.



Finalment, després de tres dies provant diferents dissenys de fixació, trobem la més estable, i aguanta fins Mongolia, on només va caldre refer la mateixa fixació degut al desgast de 7.000 km.


2.- Perquè el seient reclinable toca el parabrises per l'interior? Degut a la col·locació de la roda de recanvi darrera el seient del copilot, es necessari reclinar completament el seient per accedir a la zona i fixar la roda al cargol designat per a tal efecte. Ja que vam muntar uns pneumàtics més grans, s'ha de fer una mica més de força de l'habitual per fixar la roda. Així doncs, fent força, i estant els dos ocupats en la fixació de la roda se sent un "PUM" sec i sord. Sortim a veure què ha estat. Gran part de la zona dreta del parabrises, completament escardada.

Solució: primerament enganxar cinta americana a les esquerdes principals, tan a l'interior com a l'exterior. Problema, la cinta americana no és transparent. I una de les funcions principals del parabrises és proporcionar visibilitat.


Així, molts quilòmetres i tres països després, a Kazakhstan, aconseguim comprar cinta adhesiva transparent i substituïm la cinta gris per la transparent. La visibilitat millora lleugerament, però l'efecte des de l'exterior és més discret. Solució que aguanta fins al final del viatge. Les esquerdes principals, marcades amb retolador, només avancen degut a la diferència de temperatura interior/exterior a Mongolia, solució: conduir amb
anorak.



3.- Perquè els amortidors són de mozzarella? En un vehicle comercial, no hauria de ser la suspensió més rígida per aguantar el pes? Aquest fet, i la nostra sobrecàrrega, ha produït el problema número 1 i posteriorment, a Mongòlia, el trencament de l'amortidor.


Solució: primerament, a Uzbekistan, quan la situació es tornava insostenible, el nen que regentava l'hotel de Bukhara, ens acompanya a un taller i ens instal·len unes peces de goma al final de la molla de la suspensió, provinents d'un Chevrolet que fan augmentar el pas de roda darrer en tres dits. Aquesta solució és vàlida per les carreteres acceptables d'Uzbekistan però la solució està al límit a les horribles carreteres del Kazakhstan, i absolutament insostenibles a les inexistents carreteres mongoles. Per tant, a Mongolia, després de canviar l'amortidor, també se li posen uns silentblocks a la molla, per tal de reduir el recorregut de l'amortidor i endurir la suspensió.


Finalment, els camins mongols no perdonen i les suspensions noves tornen a petar dos dies després. Conclusió: fora bo instal·lar suspensions dures i resistents abans de sortir de casa.


4.- Perquè hi ha 8 cargols (diferents entre ells) per desmuntar el filtre de l'aire i només dos per desmuntar la culata? Pur disseny passional italià "iss ggooodde!".


5.- Perquè l'aire fresc que ha de sortir dels difusors d'aire de la cabina passa prèviament pel vano motor, convertint així l'aire en un fluid més calent que l'alè de Satanàs? Molt útil si s'ha de refrigerar el motor, però gens recomanable si es creua el desert en ple agost. Màxima temperatura enregistrada durant el viatge: 59º C dins de la cabina creuant el desert del Turkmenistan. Hidrátense señores!


Per la resta, funcionament del motor, impecable, tot i que es va fer culata i canvi de la corretja de distribució i olis i filtres abans de la sortida. Els frens, tot i tenir pastilles noves, han anat perdent eficàcia en avançar el viatje i el canvi de marxes ha anat virant de canvi precís a canvi Kalashnikov a mesura que s'enduria la pista.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada